venerdì 13 aprile 2012

Λευκορωσία: Διώξεις κατά της πρωτοβουλίας Food Not Bombs στην πόλη Μινσκ


Η πρωτοβουλία «Τρόφιμα, όχι βόμβες» βρέθηκε στο στόχαστρο της αστυνομίας ήδη από τους πρώτους μήνες της δημιουργίας της στο Μινσκ. Τα πρώτα «συναπαντήματα» ήταν ακανόνιστα και πιθανώς συμπτωματικά. Όμως, από το τέλος του 2009 η αστυνομία ήταν επισήμως παρούσα κατά τις δωρεάν διανομές τροφίμων και συλλογικές κουζίνες. Ο Αναρχικός Μαύρος Σταυρός της Λευκορωσίας (Anarchist Black Cross Belarus) συγκέντρωσε αναφορές γι’ αυτά τα περιστατικά από μη λογοκριμένες πηγές, περιγράφοντας εν συντομία κάποια γεγονότα, ώστε να δοθεί μια εικόνα της εξέλιξης και κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Η πρώτη διανομή τροφίμων από την πρωτοβουλία Food Not Bombs έλαβε χώρα στο Μινσκ το καλοκαίρι του 2005, όπου συνέδραμε διάφορος κόσμος (από αναρχοπάνκηδες έως ινδουιστές). Ένα μήνα μετά, κάποιος περίοικος κάλεσε τους μπάτσους, κι ένα περιπολικό έκανε την εμφάνισή του στο χώρο. Σύντομα τα μέλη της πρωτοβουλίας υποχρεώθηκαν να στήσουν αλλού τη δράση τους, όταν οι μπάτσοι έπαυσαν μια διανομή με αφορμή έναν καβγά μεταξύ δυο ανδρών που είχαν πάει να φάνε. Η αστυνομία εμφανίστηκε αρκετές φορές και στο νέο σημείο συνάντησης, αλλά χωρίς επακόλουθα. Οι αντίστοιχοι καπελάκηδες δε φάνηκε να ενδιαφέρονται για την πρωτοβουλία· συνήθως έλεγαν κάποιες στάνταρντ κουβέντες ή εξακρίβωναν κάποια άτομα, κι ύστερα αποχωρούσαν. Το κίνημα εξελίχθηκε, με τη δημιουργία μιας νέας ομάδας. Στις αρχές του 2009 μέλη των ομάδων άρχισαν τη διανομή φαγητού στο πάρκο Μιχαϊλόφσκι κοντά στο σταθμό του τρένου.

Το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και η λευκορωσική KGB («Επιτροπή για την Κρατική Ασφάλεια» ή κρατική υπηρεσία πληροφοριών) έχουν επανειλημμένα εμποδίσει τη δωρεάν διανομή τροφίμων στους αστέγους του Μινσκ και της Βρέστης. Συγκεκριμένα, από τα τέλη του 2009 η προσοχή των Αρχών ήταν στραμμένη στο πάρκο Μιχαϊλόφσκι, όπου η πρωτοβουλία μοίραζε δωρεάν χορτοφαγικά γεύματα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις στρατιωτικές δαπάνες και τη φτώχεια. Ο υπουργός Εσωτερικών της Λευκορωσίας Ανατόλι Κουλεσόφ έτυχε να διασχίσει την πλατεία αυτήν και να δει μία απ’ αυτές τις δράσεις, και σύντομα διέταξε έρευνα με επικεφαλής τον Βιτάλι Κοζλόφ του αστυνομικού τμήματος του Οκτιάμπρσκι.

Οι μπάτσοι προσπάθησαν να επηρεάσουν την πρωτοβουλία χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους κάθε φορά: οι ταυτότητες των ακτιβιστών καταγράφονταν και στέλνονταν στο τμήμα για εξακρίβωση, οι μπάτσοι διέλυαν τον κόσμο και διέκοπταν τη διανομή φαγητού ή απέκλειαν εντελώς την πλατεία, ή ακόμη έπειθαν τους συμμετέχοντες να αλλάξουν τον τόπο συνάντησης, και ούτω καθεξής. Έπειτα η αστυνομία εξαφανιζόταν, μέχρι το επόμενο δρώμενο της Food Not Bombs. Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 2010. Όλο αυτό το διάστημα οι προσπάθειες της αστυνομίας αποσκοπούσαν κυρίως στη διακοπή της δωρεάν διάθεσης γευμάτων στο Μινσκ.

Στις αρχές του 2011 η λευκορωσική KGB παρενέβη στη διαμάχη. Την πρώτη φορά παρουσιάστηκε μόνο με δικό της κλιμάκιο, όμως την επόμενη έσπευσε στο σημείο και με ειδικές δυνάμεις. Δεν επενέβησαν στις περισσότερες διανομές της πρωτοβουλίας, αλλά αποπειράθηκαν να εξακριβώσουν τα προσωπικά στοιχεία του κάθε παρευρισκομένου. Προς το τέλος του 2011 η αστυνομία εμφανιζόταν τακτικά στον τόπο συγκέντρωσης κοντά στο σταθμό του μετρό Βοστόκ, πραγματοποιώντας περαιτέρω εξακριβώσεις εναντίον των συμμετεχόντων. Οι πράκτορες της KGB δεν άργησαν να επισκεφτούν τους «εξακριβωθέντες» στο χώρο εργασίας ή σπουδών τους, ενώ ζητήθηκε από κάποιους να «μιλήσουν» στις Αρχές. Αξιωματικοί της Ασφάλειας έχουν προσπαθήσει να κατανοήσουν τη δομή του κινήματος και να εντοπίσουν το ρόλο καθενός από τους μετέχοντες, θέλοντας ιδίως να μάθουν ποια είναι η επαφή της πρωτοβουλίας με τον αναρχικό χώρο.

Οι Αρχές έχουν θέσει υπό παρακολούθηση τη ρώσικη ηλεκτρονική υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης vk.com και το μπλογκ της FNB, όπου είχε αναρτηθεί αφίσα για τη συναυλία οικονομικής στήριξης της διεθνούς εκστρατείας της Food Not Bombs στις 24 Μαρτίου 2012. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο MTZ Μέγαρο Κουλτούρας στο Μινσκ, απ’ όπου προσήχθησαν περίπου 120 άτομα κι υπέστησαν αστυνομική βαρβαρότητα. Περίπου 16 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση και καταδικάστηκαν σε καταβολή προστίμων.


http://www.youtube.com/watch?v=biK7qqSgDe4

Συνεχίζεται…

Πηγή: ABC Belarus
http://abc-belarus.org/?p=1502


http://gr.contrainfo.espiv.net/2012/04/13/belarus-detentions-and-prosecutions-against-the-initiative-food-not-bombs-in-minsk/

Nessun commento:

Posta un commento