sabato 19 maggio 2012

Εγχειρίδιο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες και πρόσφυγες – Έκδοση της κατάληψης


Μετά από ένα χρόνο μαθημάτων ελληνικών σε μετανάστες και πολλές συναντήσεις με διαφορετικούς ανθρώπους (ανθρώπους που δεν γνώριζαν ούτε μία ελληνική λέξη, ανθρώπους που ξέρουν Αγγλικά, ανθρώπους που δεν ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν ούτε στη γλώσσα τους) και από διάφορες χώρες, όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Ιράκ, αποφασίσαμε να καταγράψουμε ουσιαστικά τον τρόπο που οργανώσαμε το μάθημα μαζί τους συμπεριλαμβάνοντας σε ένα βιβλίο την ύλη που προέκυψε από την καταγραφή των αναγκών τους. Ένα βιβλίο που ουσιαστικά έχει γραφτεί από τους ίδιους και για αυτό θεωρούμε πως αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό για μία πρώτη επαφή των μεταναστών με την ελληνική γλώσσα.
Η εκμάθηση της γλώσσας αποτελεί όπλο και εργαλείο στη βελτίωση της ζωής του μετανάστη και σε αυτό βασίζεται η επιλογή των περιεχομένων του βιβλίου. Θεωρούμε απαραίτητο και αναμένουμε τον εμπλουτισμό αυτών των περιεχομένων από όσους επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν το βιβλίο και προσδοκούμε την επικοινωνία οποιασδήποτε κριτικής, διαμόρφωσης και παραλλαγής που ενδεχομένως προκύψει. Τα πεδία που ανοίγονται μέσω των μαθημάτων με τους όρους της αυτομόρφωσης χαρακτηρίζονται από αδιάλειπτη δημιουργικότητα, συνεχή ενεργοποίηση της φαντασίας, συμμετοχικότητα και διάδραση, χαρακτηριστικά που είναι αδύνατον να συμπυκνωθούν μέσα σ’ ένα βιβλίο, διότι δεν αποτελούν προκαθορισμένες πρακτικές, αλλά βασίζονται σε πραγματικές σχέσεις και ανατροφοδοτούνται μέσα από αυτές.
Το βιβλίο αυτό διακινείται έξω από τον εμπορευματικό κόσμο και μακριά από κάθε χαρακτηριστικό του. Ανεκτίμητο, χωρίς κανένα αντίτιμο και εχθρικό απέναντι σε οποιαδήποτε εμπορευματική και θεαματική λογική. Δεν αναγνωρίζει κανένα ζήτημα πνευματικής ιδιοκτησίας και η αναπαραγωγή του με οποιοδήποτε τρόπο εξυπηρετεί το μάθημα, είναι απόλυτα επιθυμητή.
Λόγω των περιορισμένων αντιτύπων η διανομή του βιβλίου αφορά αποκλειστικά χώρους, όπου πραγματοποιούνται ήδη ή πρόκειται να ξεκινήσουν μαθήματα ελληνικών αλλά και ατομικές πρωτοβουλίες. Για να είναι ωστόσο η πρόσβαση εφικτή σε όλους, το βιβλίο αυτό διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή για να ταξιδέψει παντού.
Η επιθυμία μας να μοιραστούμε την εμπειρία αυτή είναι τέτοια που μας επιτρέπει να προσδοκούμε συναντήσεις και κουβέντες με όλους, όσοι συμμερίζονται την ανάγκη πραγματοποίησης μαθημάτων ελληνικών παντού. Θα θέλαμε να επικοινωνήσετε μαζί μας, εάν σας ενδιαφέρει η διοργάνωση ανοιχτής εκδήλωσης-παρουσίασης του βιβλίου και των μαθημάτων ελληνικών.
sinialo@espiv.net
sinmath@espiv.net

μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ σε μορφή .pdf


online προβολή:

 

http://sinialo.espiv.net/?p=7316

Nessun commento:

Posta un commento